Daca e primavara, atunci sa predomine verdeturile! Spanacul (mai ales) sa fie in salate, in freshuri, in ciorbite drese cu smantana-mmm- sau, ca aici, intr-un fel de baza delicios cat cuprinde si suficient de rapid, gatit in unt, rasfatat in lapte, usturoiat si piperat atat cat trebuie, primenit cu toata savoarea carnaciorilor rumeniti si insotit de friganele cu gust proaspat de marar verde. Cine i-ar rezista???
Ingrediente:
Pentru spanac:
Spanac- 350 g (oparit deja)
Unt- 2 linguri
Lapte / smantana pentru gatit- 1 cana
Usturoi- 2 catei
Faina- 1 lingura cu varf
Oua- 1
Sare
Piper negru
Carnaciori
Pentru friganele:
Paine toast- 10 felii
Oua- 2
Lapte- 1/2 cana
Sare
Marar verde, maruntit- 1/2 legatura
Ulei- pentru prajit
Mod de preparare:
1- Se pregatesc friganelele: se bat ouale ca pentru omleta si se omogenizeaza cu laptele, sarea si mararul. Se inmoaie in amestec, pe rand, feliile de paine si se prajesc in uleiul incins. Se scot pe prosoape absorbante.
2- Spanacul (ales si spalat) se pune intr-un bol; peste el se toarna apa fiarta, cat sa il acopere. Se scurge apa imediat si se clateste spanacul cu apa rece.
3- Spanacul oparit se marunteste.
4- Intr-o tigaie incinsa se pune untul, apoi se adauga spanacul maruntit.
5- Laptele / smantana pentru gatit se amesteca cu faina, sarea si piperul si se toarna in tigaie. Se lasa sa fiarba la foc mic 5-6 minute, amestecand ocazional.
6- Separat, intr-o tigaie incinsa fara grasime suplimentara, se prajesc carnaciorii.
7- Oul se bate ca pentru omleta, se adauga usturoiul razuit si se toarna in spanac; se amesteca in jur de 1 minut, apoi se ia de pe foc.
8- Se adauga carnaciorii, impreuna cu sucul lasat si se serveste cald, cu friganelele pregatite.