Pentru nostalgici, pentru pofticiosi, pentru copii mofturosi si, nu in ultimul rand, pentru postitori, mici si mari. Mircovicenii stiu de ce…
Ingrediente:
Faina 000- 500 g
Drojdie proaspata- 30 g
Zahar tos- 3 linguri
Ulei de floarea-soarelui- 3 linguri
Sare- 1 praf
Apa calduta- 300 ml
Ulei pentru prajit
Zahar pudra- pentru decor
Mod de preparare:
1- Faina se cerne intr-un bol incapator.
2- Se face un grop in mijlocul fainii cernute, unde se pune drojdia sfaramata, zaharul si 40-50 ml din apa calduta. Se lasa 10- 15 minute, pana incepe drojdia sa fermenteze.
3- Se adauga treptat restul de apa si se incorporeaza faina.
4- Se adauga sarea si se framanta aluatul.
5- Spre final, se adauga cele 3 linguri de ulei si se framanta aluatul pana se desprinde foarte usor de pe peretii vasului.
6- Se acopera cu o folie de prospetime / un stergar si se lasa la dospit intr-un loc ferit de curenti, pana isi dubleaza volumul.
7- Aluatul dospit se pune pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Se intinde cu sucitorul o foaie cu grosimea de 1 cm.
8- Se decupeaza gogosile din intreaga cantitate de aluat.
9- Se incepe prajirea cu primele gogosi decupate, fara a le mai lasa suplimentar la dospit!!!
10- Se pun in baie de ulei, la foc mare, cu partea exterioara ( cum au stat pe blatul de lucru) in jos, in ulei!!! Astfel se formeaza golul din interiorul gogosilor.
11- Se rumenesc pe ambele parti, apoi se scot cu o spumiera pe prosoape absorbante.
12- Se servesc ninse cu zahar din belsug.