Nu se obtine chiar asa repede o ciabatta, dar merita din plin. Si, daca porniti spre reteta, atunci mai bine dublati cantitatile, spre a obtine doua paini. Eu mi-am “personalizat”ciabatta cu rosii cherry si masline Kalamata, dar este doar o optiune…oricum, maslinele coapte pe paine au o savoare incredibila!
Ingrediente (pentru 1 paine) :
Pentru maia:
Faina 650- 120 g
Drojdie proaspata- 7 g
Apa calda- 100 ml
Pentru aluat:
Faina 000- 250 g
Drojdie proaspata- 5 g
Apa calda- 150 ml
Ulei de masline cu busuioc- 50 ml + pentru uns
Sare- 1 lingurita
Rosii cherry
Masline Kalmata
Mod de preparare:
1- Toate ingredientele pentu maia se pun intr-un bol incapator, se amesteca, se acopera cu folie de prospetime si se lasa intr-un loc ferit de curenti, pentru 8 ore.
2- Dupa cele 8 ore, in acelasi bol se adauga ingredientele mentionate la “pentru aluat“: apa si drojdia (amestecate) si faina, treptat. Se framanta putin, apoi se adauga sarea si uleiul.
3- Se framanta 20 de minute, apoi se acopera bolul cu folie de prospetime si se lasa aluatul la dospit 2 ore, in loc ferit de curenti.
4- Dupa timpul de dospire, aluatul se scoate pe blatul de lucru infainat si se manevreaza usor (pentru a nu scoate aerul), formandu-se painea.
5- Painea se pune in tava unsa cu ulei de masline.
6- Se pun rosiile cherry si maslinele pe suprafata painii, presand foarte usor. Se acopera cu folie de prospetime si se lasa la dospit inca 30 de minute
7- Tava se pune in cuptorul preincalzit la 230 grade, pe nivelul din mijloc, pentru 45- 50 minute.
8- Painea coapta se lasa sa se raceasca, apoi se unge cu putin ulei de masline cu busuioc. Dupa 5- 10 minute (timp in care uleiul se absoarbe), painea se poate felia.