Mi-a placut atat de mult tortul cu morcovi, incat de mult ma gandeam sa il refac, dar intr-o varianta mai mica; asa a aparut ideea brioselor, cu foarte mici interventii asupra retetei initiale. Un dulce fermecator si in ton cu anotimpul!
Ingrediente( pentru 9 bucati, aproximativ) :
FAina 000- 140 g
Zahar pudra- 70 g
Lapte- 25 ml
Iaurt- 25 ml (la temperatura camerei)
Ou- 1 (la temperatura camerei)
Ulei- 50 ml
Morcovi- 120 g (razuiti fin)
Praf de copt- 4 g
Bicarbonat de sodiu- 1 /4 lingurita
Sare- 1 varf de cutit
Scortisoara- 1 /2 lingurita
Nucsoara- 1 varf de cutit
Fulgi de migdale- 50 g
Cacao neagra- 3 lingurite
Morcovi din zahar- pentru decor
Pentru crema:
Unt 82%- 100 g (la temperatura camerei)
Zahar pudra- 75 g
Crema de branza- 200 g (la temperatura camerei)
Mod de preparare:
1- Intr-un bol se mixeaza ouale si zaharul.
2- Se adauga uleiul, laptele, iaurtul si morcovii si se amesteca cu lingura pana se omogenizeaza amestecul.
3- Se adauga treptat faina, apoi praful de copt, bicarbonatul, scortisoara si nucsoara si se amesteca cu lingura pana la incorporarea completa.
4- Se pune deoparte 1 /4 din aceasta compozitie si se amesteca cu cacaua.
5-In compozitia alba se adauga fulgii de migdale si se omogenizeaza.
6- Formele din hartie se pun in tava de briose.
7-Compozitia se toarna in tava (inclusiv compozitia neagra; va fi suficienta pentru minim 1 briosa); tava se pune in cuptorul preincalzit, la 140 grade, pentru aproximativ 30 de minute ( testul scobitorii).
8-Pentru obtinerea cremei se mixeaza: untul, zaharul si crema de branza. Crema obtinuta se pastreaza la frigider pana in momentul decorarii.
9- Briosele se scot pe un gratar si se lasa la racit.
10- Briosa cu cacao se faramiteaza.
11- Cand s-au racit, briosele se decoreaza cu crema de branza.
12- In final, se presara peste fiecare briosa faramituri din briosa cu cacao si se decoreaza cu morcovi din zahar.