Secretul unei colive reusite, dupa parerea mea, este cantitatea mare de nuca, in primul rand. Ciocolata de calitate, cacaua, stafidele, esenta de rom si lamaia contribuie din plin, astfel incat va rezulta o coliva aromata exact atat cat trebuie!
Ingrediente:
Arpacas- 500 g
Apa- 1,8 l
Zahar- 200 g
Nuca macinata- 250 g
Nuca tocata cu cutitul- 150 g
Stafide- 50 g
Esenta rom- 25 ml + apa- 25 ml
Ciocolata Nestle Dessert Noir- 100 g
Cacao neagra- 2 linguri
Sare- 1 praf
Coaja razuita de la 1 lamaie netratata
Ornamente decor
1- Arpacasul se alege si se spala in mai multe ape, apoi se pune la fiert in 1,8 l apa rece cu 1 praf de sare, la foc mic. Se amesteca ocazional. Cand apa este absorbita, este gata.
2- Stafidele se pun la hidratat in 25 ml esenta de rom + 25 ml apa.
3- In arpacasul fiert se adauga zaharul, ciocolata (bucatele), stafidele, coaja de lamaie, cacaua si nuca. Se amesteca bine.
4- Coliva rezultata se pune la rece minim 3 ore.
5- Se aranjeaza pe un platou si se ornamenteaza cu nuca, cacao, bomboane decor, ciocolata etc.