Dupa cum imi propusesem la postarea Mucenici moldovenesti, am incercat o noua abordare a aluatului respectiv, de data aceasta sub forma de colacei. Am folosit o combinatie care m-a transpus instant in preajma Craciunului: portocala, miere, nuca, scortisoara…offf…Colaceii sunt buni si a doua zi (testat), dar eu insist sa ii incercati de indata ce ii scoateti din cuptor, sunt incredibil de pufosi!
Ingrediente ( pentru 16 bucati) :
Faina 000- 500 g
Drojdie uscata- 7 g
Zahar pudra- 80 g
Vanilie- 4 pliculete
Ulei- 60 ml
Sare- 1 praf
Apa calduta- 260 ml
Coaja razuita de la 1 portocala netratata
Nuca macinata- 60 g
Scortisoara- 1/2 lingura
Miere- 6-7 linguri
Mod de preparare:
1- Faina se amesteca cu drojdia, zaharul si vanilia.
2- Se adauga apa treptat si se framanta aluatul.
3- Se adauga uleiul, sarea, coaja de portocala si se framanta pana ce aluatul devine lucios si nu se mai lipeste de vas.
4- Aluatul se imparte in 16 bucati.
5- Din fiecare bucatica de aluat se formeaza o fasie, care se aplatizeaza (vezi foto).
6- Mierea se incalzeste la foc mic, daca este cazul.
7- Scortisoara se amesteca cu nuca macinata.
8- Se pastreaza separat putina miere si amestec de nuca pentru decorul final.
9- Restul de miere si nuca + scortisoara se amesteca (sau se vor folosi separat: strat de miere, apoi nuca + scortisoara).
10- Fiecare fasie se unge cu amestecul de miere-nuca-scortisoara (sau cum am precizat la pasul 9).
11- Fasiile se ruleaza sub forma de melc (vezi foto) si se pun in tava tapetata cu hartie de copt.
12- Inainte de a-i pune in cuptor, se aplatizeaza usor cu mana fiecare colacel.
13- Tava se pune in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pe nivelul din mijloc. Cand sunt rumeniti, sunt gata!
14- Colaceii se scot pe un gratar (sau se lasa in tava), se ung imediat cu miere si se presara cu nuca si scortisoara.
1 comment
[…] Posts Colăcei cu miere, nucă și scorțișoară Unt aromatizat (1) Mucenici moldovenești (de post) Fursecuri smiley Fursecuri albinuțe […]