Cu origini in Siria, acest pate din ardei rosii copti si nuci, merita trecut pe lista retetelor de incercat in post, cel putin. L-am pregatit deja de doua ori, in ultima varianta adaptat gusturilor familiei, cu doar un varf de cutit de pudra de chimion, atat cat sa respectam reteta. Poate fi servit pe paine, cu biscuiti sarati, chipsuri, dar poate fi si un aperitiv de efect, prezentat pe felii de cartofi dulci copti si colorat cu fasii de cruditati; i se potrivesc multe: varza rosie, ridichi, rucola, cepsoara, ceapa rosie, fasole rosie, porumb, marar, patrunjel… Eu zic ca merita.
Ingrediente:
Ardei rosii- 2
Samburi de nuca- 50 g
Usturoi- 2 catei ( mari)
Chimion pudra- 1 varf de cutit
Pesmet fin- 2 linguri
Ulei de masline- 2 linguri
Zeama de lamaie- 2 linguri
Sirop de rodie- 1/2 lingura
Sare
Piper negru
Pentru servire:
Cartofi dulci – 2
Ridichi rosii, rucola, varza rosie, fasole rosie, porumb, boia de ardei dulce
Mod de peparare:
1- Ardeii se coc in cuptorul preincalzit, la 200 grade, pe nivelul din mijloc, pana incep sa se rumeneasca. Se curata de seminte si coaja; miezul se pune intr-un bol.
2- Nucile se rumenesc putin intr-o cratita / tigaie, fara grasime, apoi se maruntesc cu cutitul.
3- Usturoiul se razuieste.
4- Toate ingredientele se adauga peste ardeii copti si se paseaza cu blenderul vertical ( daca se vrea o pasta fina) sau im mojar. Atentie!!! Sarea, piperul si zeama de lamaie se adauga treptat.
5- Cartofii dulci se curata si se feliaza (felii de 0,5 cm, aproximativ).
6- Feliile de cartofi se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coc la 150 grade, aer cald, pe nivelul din mijloc, pana ce incep sa se rumeneasca.
7- Preparatul se asambleaza chiar inainte de servire.