Lista lunga a ingredientelor poate parea descurajanta, dar sa stiti ca treaba merge mai repede decat v-ati imagina. Totul este sa aveti pregatite toate cele necesare pe masa de lucru, adica ingredientele (maruntite, razuite etc.) + ata alimentara! Merita timpul, concentrarea si, aparent, efortul. Rezultatul este cu adevarat festiv, impresionant si nu va lasa pe nimeni indiferent!
La multi ani!
Ingrediente:
Cotlet de porc- 900 g
Ficat de pui- 500 g
Bacon crud uscat- 100 g (maruntit)
Ceapa rosie- 1 (taiata cubulete)
Ulei de masline- 5 linguri
Unt- 50 g
Seminte de fenicul (pudra)- 1/2 lingurita
Rozmarin maruntit- 1/2 lingurita
Cimbru uscat- 1/2 lingurita
Merisoare- 30 g
Muguri de pin- 30 g
Usturoi- 3 catei mari (maruntiti)
Parmezan razuit- 50 g
Ardei rosu- 1 (maruntit)
Ceapa verde- 1 legatura (jumatate maruntita)
Ou- 1
Foaie de dafin- 1
Coriandru- 1/2 lingurita (macinat)
Oregano uscat- 1/2 lingurita
Sare
Piper negru
Boia de ardei
Vin rosu- 100 ml
Morcovi- 3
Cartofi- 3
Boabe de ienupar- 4-5
Crenguta de cimbru uscat- 1-2
Apa- 1/2 cana
Merisoare + 1 lingura unt- pentru servire
Mod de preparare:
1- Ficatul de pui se curata, se spala si se lasa sa se stoarca putin.
2- Intr-un wok se incinge uleiul (2 linguri) + untul; se adauga ceapa rosie, baconul, ardeiul rosu, ceapa verde (partea maruntita doar) si ficatul. Se amesteca si se lasa la gatit, la foc mediu; se amesteca ocazional.
3- Cand ficatul este aproape gatit, se adauga in wok: 20 g seminte de pin, 20 g merisoare, usturoi, cimbru, foaia de dafin, oregano, coriandru, seminte de fenicul, rozmarin, boia si piper. Se lasa la 3-4 minute pe foc mediu, amestecand continuu.
4- Se adauga vinul, se amesteca si se lasa la fiert pana scade.
5- Se stinge focul, se sareaza si se lasa compozitia putin la racit.
6- Se scoate frunza de dafin, se adauga oul, parmezanul si se amesteca pentru omogenizare.
7- Cotletul de porc (degresat, spalat si uscat) se desface intr-o singura bucata mare: cu ajutorul unui cutit, foarte bine ascutit, se incepe taierea de la baza, pe lungime.
8- Compozitia se distribuie uniform pe suprafata foii de cotlet (vezi foto).
9- Peste compozitie se aranjeaza firele de ceapa verde pastrate, restul de merisoare si muguri de pin (vezi foto).
10- Se ruleaza foaia de cotlet cu grija si se leaga cu sfoara alimentara.
11- Morcovii si cartofii (curatati) se taie in jumatati si se pun in tava in care vom gati cotletul.
12- Rulada se pune pe patul de legume in tava. Se adauga boabele de ienupar, crengutele de cimbru si apa. Se acopera cu hartie de copt.
13- Tava se pune in cuptorul preincalzit, la 170 grade, pe nivelul din mijloc, pentru 90 de minute.
14- Dupa cele 90 de minute, se scoate hartia de copt si rulada se unge cu un amestec din 3 linguri de ulei de masline + sare + piper + boia de ardei + zeama formata in tava. Se lasa la cuptor pentru inca aproximativ 10 minute, la aceeasi temperatura, pana ce rulada este rumenita.
15- Se opreste cuptorul. Rulada se stropeste cu lichidul ramas in tava si se lasa sa se raceasca in cuptor.
16- Se feliaza rece!
17- Se serveste cu merisoare trase in unt ( untul incins in tigaie, se adauga merisoarele si se lasa cateva secunde pe foc mediu; se misca tigaia mereu in tot acest timp).