Este acea reteta de suflet, de toamna, de nostalgie, cu tenta rustica si, totusi, cu un dram de sofisticare. Este mancarea pe care o pui cu drag pe masa duminicii, multumind trupeste si sufleteste pe toti cei ce o impartasesc.
Ingrediente:
Carne de vita- 500 g
Cartofi- 3
Morcovi- 3
Ceapa galbena- 1
Usturoi- 3-4 catei
Ulei- 5-6 linguri +
Sare
Piper negru
Boia dulce
Boabe de ienibahar- 3-4
Frunze de dafin- 2
Cimbru uscat- 1/2 lingurita
Verdeata (patrunjel, marar)
Otet
Mod de preparare:
1- Carnea de vita se scoate din frigider cu o ora inainte de a fi gatita, se sterge cu prosoape de hartie, se fragezeste cu ajutorul unui ciocan cu suprafata plana, apoi se taie in cubulete de dimensiuni egale.
2- Cubuletele de carne se pun in uleiul incins, in 2-3 transe, pentru a nu aglomera tigaia. Se prajesc putin pe toate partile.
3- Carnea se transfera intr-o cratita incapatoare, se condimenteaza cu piper negru, boia dulce si se adauga frunzele de dafin, cimbrul si boabele de ienibahar.
4- Se pune apa cat sa acopere si se lasa la fiert, la foc mediu, cu capacul pus, pana ce carnea incepe sa se inmoaie. Daca ramane tare pentru mai mult timp, se adauga cate o lingura de otet, din cand in cand.
5- Cartofii, morcovii si ceapa se taie grosier.
6- Usturoiul se razuieste.
7- Spre finalul fierberii, se adauga usturoiul, ceapa, morcovii si cartofii si se lasa la fiert, la foc mediu, cu capacul pus. Se completeaza cu apa la nevoie.
8- Cand totul este gatit, se adauga sarea, verdeata si, eventual, se mai condimenteaza.
Se serveste cu galuste din paine, a caror reteta o voi publica pe site cat de repede.