Gogosile turnate, gogosile cu lingura sau cu lingurita, in cazul meu, vin in momente tocmai potrivite, cand nu ai timp sa astepti dupa un aluat dospit, cand se anunta oaspeti, sau pur si simplu cand vrei desertul cat mai repede. Cladite in forma de piramida, arata imbietor si reconfortant si aduna oamenii dragi in jur. Ideale pentru seri tarzii de povestit cate-n luna si in stele…
Update: am facut din greseala, sa zic asa, aceasta reteta si in combinatia iaurt grecesc-smantana de gatit 32%, in proportie de 1-1, iar rezultatul a fost incredibil de savuros!!! Ggogosile au adus mult cu eclerele, atat la gust, cat si in ceea ce priveste textura, astfel incat, voi specifica in reteta si aceasta varianta. Eu chiar o prefer!
Ingrediente:
Iaurt grecesc (10%)- 100 g + smantana de gatit 32%- 100 g (sau doar 200 g iaurt + 1-2 linguri de rezerva)
Oua- 2
Zahar praf- 2 linguri
Vanilie- 2 pliculete
Bicarbonat de sodiu- 3/4 lingurita
Zeama de lamaie- 1 lingurita
Coaja razuita de la 1 lamaie
Sare- 1 praf
Faina 000- 200 g
Ulei- pentru prajit
Mod de preparare:
1- Se amesteca (cu lingura) ouale, zaharul, vanilia, sarea si coaja de lamaie.
2- Se adauga iaurtul, smantana si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. Se omogenizeaza.
3- Treptat, se incorporeaza faina, amestecand bine, pana ce compozitia are un aspect omogen. In functie de densitatea fainii, se mai adauga 1, maxim 2 linguri de iaurt.
4- Intr-o tigaie / cratita adanca se pune ulei la incins (ulei destul de mult, gogosile trebuie sa pluteasca).
5- Lingurita (cu care se pun gogosile la prajit) se trece prin uleiul incins, apoi se ia o cantitate mica din aluat (jumatate de lingurita, vezi foto) si se toarna in ulei. Dupa fiecare tura de gogosi puse la prajit, lingurita se sterge cu un servetel!
6- Gogosile se prajesc la foc mediu spre mic! Nu fiti tentati sa le prajiti la foc mare, se vor rumeni mult prea repede, iar interiorul ramane crud!
7- Se scot cu o spumiera pe prosoape absorbante.
8- Se servesc pudrate cu zahar sau cu toppingul preferat, gem, dulceata, miere etc.