Home Frământări dulci Mălăiuș negru (rețeta din Milcoveni)

Mălăiuș negru (rețeta din Milcoveni)

by alexandra

Atat de mult am asteptat toamna draga!!! Si atat de mult m-am gandit la ea…de cand a plecat, de anul trecut am tot purtat-o in gand, cu nerabdare…Melancolia acestui anotimp, pe mine nu ma copleseste, ci imi transmite un neastampar creativ, incat nu imi gasesc pacea decat atunci cand bifez ultimul detaliu cu multumire. Iata si proiectul culinar ce m-a framantat zilele trecute: un malaius negru. Este undeva intre blat de tort si chec si este desertul pe care mi-l facea buni in copilarie. Uneori ii punea si o bezea usoara deasupra, altadata nuca in compozitie, cert este faptul ca malaiusul era intotdeauna negru! De la cacao, bineinteles, de aici ii vine numele. Ideea e ca acest malaius poate fi folosit cu succes pe post de blat de tort, se poate decupa in forme, se poate decora cu bezea, ciocolata, crema preferata, fructe…suporta transformari in functie de preferinte si nostalgii. Eu l-am impodobit cu gem de dovlecei, pentru ca si reteta aceasta tot de la buni o am ( va urma curand pe site). Si mi-am imbracat malaiusul negru cu vesminte de toamna. Simplu, dar atat de sofisticat, langa o cana aburinda, creaza confortul perfect in dimineti reci de toamna! I`m loving it!!!

Ingrediente:

Oua- 5 (la temperatura camerei)

Zahar pudra- 5 linguri

Ulei- 5 linguri ( + pentru uns tava)

Bicarbonat de sodiu- 1 lingurita

Zeama de lamaie- cateva picaturi

Faina 000- 200 g

Cacao- 2 linguri

Gem de dovlecei (sau alt gem)- 2 (minim)- 5 (maxim) linguri

Sare- 1 praf

Mod de preparare:

1- Se separa albusurile de galbenusuri.

2- Peste albusuri se adauga praful de sare si se bat spuma tare.

3- Se adauga zaharul treptat; dupa fiecare lingura adaugata se mixeaza bine.

4- Peste galbenusuri se adauga uleiul, bicarbonatul (stins cu zeama de lamaie) si se amesteca bine.

5- Amestecul de galbenusuri se adauga peste spuma tare de albusuri si se incorporeaza incet, cu o spatula, amestecand cu miscari largi, de jos in sus.

6- Faina se amesteca cu cacaua si se cerne, apoi se adauga peste compozitie, amestecand incet, pana la incorporare completa.

7-Se adauga gemul si se amesteca putin pentru distribuire uniforma.

8-Compozitia se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pe treapta de mijloc, pana ce trece testul scobitorii.

9-Cand s-a racit, malaiusul se decoreaza cu zahar pudra.

You may also like

Leave a Comment