Niciodata in copilaria mea, nu stiu de ce, dar nu am fost atrasa de acest desert. Lucrurile s-au schimbat, in timp. Eu nu pot sa va spun ca va prezint reteta bunicii sau a mamei, asa cum am vazut ca se cam face cand vine vorba de un desert cu traditie…Eu va prezint reteta mea, pe care am facut-o acum, pentru prima data. M-am documentat indelung si am rezonat din prima cu acesasta reteta: a iesit un desert absolut minunat! Tot ce trebuie sa faceti este sa respectati cu rabdare etapele retetei! Secretul reusitei este undeva spre sfarsit…va las sa il descoperiti.
Ingrediente:
Cartofi- 700 g
Faina- 150 g
Gris- 100 g
Pesmet- 150 g
Ulei- 5-6 linguri
Zahar tos- 5 linguri
Vanilie- 3 pliculete
Scortisoara- 1 lingurita
Sare
Mod de preparare:
1- Cartofii se fierb in coaja, in apa cu 1 praf de sare, apoi se curata si se paseaza. Se lasa sa se raceasca.
2- Intr-o tigaie se pun uleiul si pesmetul (deodata), pe foc mic. Se amesteca constant, pana ce pesmetul este rumenit. Se ia de pe foc si se amesteca cu zaharul, vanilia si scortisoara.
3- Se pune o oala cu apa si 1 praf de sare la fiert. Din momentul in cara apa incepe sa clocoteasca, focul se da la minim.
4- Se scot samburii din prune.
5- Cartofii pasati se amesteca cu faina si grisul.
6- Fiecare pruna se inveleste in compozitia cu cartofi, formand galustele.
7- Galustele se pun la fiert ( in apa oprita din clocotit, la foc mic!) pe rand! De exemplu, eu am fiert cate trei, in 1,5 l apa, aproximativ.
8- Cand se ridica la suprafata (dupa7-8 minute), se pune capacul pe oala si se mai lasa sa fiarba 5 minute, tot la foc minim!!!
9-Se scot cu o spumiera si se tavalesc imediat prin compozitia de pesmet rumenit.
Gata! Aveti un desert perfect pentru o zi de toamna!