In abordarea mea predomina branza; si nu pentru ca nu imi place spanacul, ci pentru ca acesta este echilibrul perfect din punctul meu de vedere. Noi am votat unanim rezultatul “experimentului”.
Ingrediente:
Foi de placinta- 1 pachet (12 foi)
Spanac congelat- 1 cana (180 g, bine stors)
Branza feta / telemea- 300 g
Ceapa verde- 1 legatura
Oua- 3
Unt- 3 linguri
Ulei de masline- 6-7 linguri
Sare
Piper negru
Nucsoara
Mod de preparare:
1-Foile de placinta se decongeleaza conform indicatiilor de pe ambalaj.
2-Spanacul, bine stors, se marunteste.
3-Ceapa verde se taie cat mai marunt.
4-Untul se topeste intr-o tigaie, la foc mediu.
5-Spanacul si ceapa se pun in tigaie pentru 2-3 minute; se amesteca ocazional.
6-Amestecul se condimenteaza cu sare (putina, deoarece urmeaza sa fie adaugata branza sarata), piper si nucsoara. Se lasa la racit.
7-Branza se sfarama si se adauga peste amestecul cu spanac.
8-Se adauga 2 oua si albusul de la al treilea ou (galbenusul se pastreaza). Se amesteca totul bine si se imparte compozitia in 4 parti.
9-Se unge cu ulei de masline o tava rotunda.
10-Pe blatul de lucru, se ung cu ulei de masline primele 3 foi de placinta si se suprapun. Se pune prima parte din compozitie si se ruleaza (vezi foto).
11-Sucitura se aranjeaza in forma de melc in mijlovul tavii.
12-Se repeta aceiasi pasi, adaugand fiecare sucitura in completarea formei melc, spre exterior.
13-Placinta se unge cu galbenusul ramas si se pune in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pe nivelul din mijloc. Din cand in cand, se verifica gradul de rumenire.