Cataiful este un desert “pentru a doua zi”, dar merita asteptarea si o sa va convingeti si de ce…Cand mi-am compus propria varianta, am avut in vedere doua aspecte: sa fie dulce (caci altfel nu se poate numi cataif…) dar, totusi, nu atat de dulce incat sa iti imprime acea senzatie de “dominare” a zaharului, iar dupa cateva inghitituri sa iti spui “nu mai pot..”. Cataiful meu are miere, iar pentru sirop am preferat laptele; coaja de lamaie este o prezenta imperativa, caci echilibreaza perfect gustul dulce dominant. Fisticul si inghetata de vanilie desavarsesc desertul si, daca se poate, recomand sa va pregatiti propria inghetata de vanilie (reteta aici).
Ingrediente:
Fidea speciala pentru cataif / fidea foarte fina cu ou- 400 g
Unt-200 g
Lapte- 400 ml
Miere- 200 g
Vanilie- 2 pliculete
Coaja razuita de lamaie- 2 lamai
Fistic natur maruntit
Inghetata de vanilie (reteta aici)
Mod de preparare:
1-Untul se taie cubulete. Jumatate din cantitate se pune intr-o tava transparenta (ideal), de 20 cm / 20 cm.
2-Se aranjeaza fideaua (se ajusteaza din lungime, daca este cazul).
3-Peste fidea se pune restul de unt (vezi foto).
4-Tava se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic, pe nivelul din mijloc, pana se rumeneste fideaua.
5-Laptele se incalzeste. Se adauga mierea si vanilia si se amesteca pana ce se dizolva complet. La sfarsit se adauga coaja razuita de la 2 lamai.
6-Siropul acesta se toarna cald peste fidea.
7-Cataiful se lasa sa ajunga la temperatura camerei, apoi se pastreaza la frigider peste noapte!
8-Se serveste cu fistic maruntit si inghetata de vanilie.