Briza, gustul sarat al marii si bronzul nu definesc intru totul o experienta greceasca. Cine si-a petrecut vacanta in Grecia si nu a incercat gyros, souvlaki, tzatziki, spanakopita, inseamna ca nu a simtit pe deplin savoarea acestei tari! Asa consider eu. Am mai facut souvlaki in trecut (vezi aici si aici); acum m-am gandit sa adaug un plus, asa ca mi-a venit ideea sa pun carnea de pui pe crengute de rozmarin. Minunat! Carnea de pui se gateste repede, plus ca e taiata in bucati mici, asa ca nu mai este nevoie sa tinem crengutele de rozmarin in apa ( cum este in cazul unor frigarui clasice), nu se vor arde. Souvlaki se completeaza, traditional, cu sos tzatziki (vezi reteta aici), masline, feta etc. si nu este necesara marinarea carnii, dar eu, totusi, sunt pentru marinare. Totul pentru o savoare desavarsita!
Ingrediente:
Carne de pui (pulpe), dezosata si fara piele- 500 g
Crengute de rozmarin- 1 cutie
Pentru marinada:
Ulei de masline- 2 linguri
Usturoi granulat- 1 lingurita
Sare- 1/2 lingurita
Piper negru
Zeama de lamaie- 1/2 lamaie
Cimbru uscat
Pentru servire:
Pita greceasca
Sos tzatzichi (reteta aici)
Mustar
Iaurt grecesc
Masline
Lamaie
Rosii
Branza feta
Ceapa verde
Mod de preparare:
1-Se pregateste marinada din ingredientele mentionate.
2-Carnea de pui se taie in bucatele de dimensiuni cat mai egale si se pune in bolul cu marinada. Se amesteca pentru a fi complet acoperite bucatelele. Se lasa la frigider minim o ora.
3-Crengutele de rozmarin se curata (vezi foto).
4-Carnea marinata se aranjeaza pe crengute.
5-Frigaruile pregatite se pun pe gratarul incins. Se intorc la nevoie pentru o prajire uniforma.
6-Frigaruile se servesc calde, insotite de garniturile preferate.