Pentru multi din generatia mea, alivanca face parte din categoria dulciurilor copilariei. In amintirile mele dulci sunt alte nume, precum suviata, croafne, malaius negru, gris cu lapte, budinca de orez, turte cu paturi…M-am intersectat cu aceasta reteta, mi-a starnit interesul si pana la urma a ajuns si in bucataria mea. Si a revenit constant, caci e atat de buna aceasta prajitura! Iata “formula” mea:
Ingrediente:
Faina de malai- 6 linguri
Gris-6 linguri
Faina alba- 1 lingura
Branza dulce de vaci- 250 g
Lapte fierbinte- 400 ml
Oua- 4 (la temperatura camerei)
Unt- 50 g + pentru uns tava
Smantana (minim 35% grasime)- 250 g
Zahar pudra- 4 linguri
Vanilie- 4 pliculete
Sare- 1 praf
Coaja razuita de la 1 lamaie
Mod de preparare:
1-Intr-un bol incapator se amesteca: faina de malai, grisul si faina alba.
2-Se toarna laptele fierbinte, se amesteca si se lasa compozitia la racit.
3-Untul se topeste si se lasa la racorit, sa ajunga la temperatura camerei. Se separa galbenusurile de albusuri.
4-Peste compozitia racita se toarna galbenusurile, untul topit, branza, smantana, zaharul, vanilia si coaja razuita de lamaie. Se amesteca totul.
5-Peste albusuri se adauga praful de sare si se bat spuma tare. Se adauga compozitiei, amestecand usor, pana la incorporarea completa.
6-Tava / forma se unge bine cu unt, se toarna compozitia si se pune in cuptorul preincalzit, la 175 grade, pana se rumeneste.
7-Prajitura se poate servi calduta sau rece, pudrata cu zahar praf.