Update, 24 Mai 2019:
Grisul cu lapte este pentru multi desertul copilariei. A fost si al meu, iar acum este si al copiilor mei. Am avut grija sa fie…Si daca bunicul meu a stiut sa il faca mai interesant pentru copilul de atunci, adaugandu-i cacao, am incercat, la randul meu, sa il duc la nivelul urmator…Mie mi-a fost usor, copilul de acum are Nestle Dessert…Acest desert este simplu, delicios, exact asa cum este si copilaria. Iar daca a razbatut timpul, de ce sa nu merite o tusa glamour?! Din cand in cand, macar. Pregatesc acest desert cu bunicul meu in gand, pentru copiii mei. Mostenire. Traditie, acum. Bucurie pentru (bun) gust si mangaiere pentru minti framantate.
Update, 31 Mai 2019:
Acest desert a fost premiat in cadrul concursului organizat de catre NestleDessertRomania. Astfel, pentru mine, Desertul bunicului devine a doua reteta publicata in Retetarul NestleDessert (prima reteta o puteti vedea aici). Multumesc! Multumesc!
Povestea desertului o puteti citi mai jos. Textul este preluat de pe blogul meu initial, acolo unde am publicat prima varianta a acestui desert.
Este gustul copilariei mele! Este pur si simplu gris cu lapte, dar l-am innobilat (consider eu) in memoria bunicului meu.
Si iata povestea: aveam vreo 3-4 ani si am ramas acasa doar cu bunicul meu, nu mai stiu, pentru o zi sau doua. Si bineinteles ca mi-a pregatit si gris cu lapte, dar acum era altceva, el a adaugat si cacao. El, bunicul meu, mare amator de dulciuri (diabetic o viata intreaga), el stia ca asa o sa imi placa mai mult. Si de atunci asa a ramas. Le pregatesc si eu copiilor mei grisul cu cacao. Ei, clar, nu bunicul meu a inventat grisul cu cacao, dar Desertul Bunicului e compozitia mea si este pentru Cocolino meu, cel mai bun bunic!
Azi, 8 Ianuarie 2018, la 7 ani de cand te-ai mutat la Viata, a 70-a reteta publicata pe blogul meu (fara superstitii!) este pentru tine, Cocolino bun!
Ingrediente (pentru 1 bol de 1 l) :
Lapte- 1l
Gris- 20 linguri
Zahar pudra- 4 linguri
Cacao- 2 linguri (sa fie o cacaua neagra, de calitate)
Migdale macinate- 30 g
Ciocolata Nestle Dessert Noir- 100 g
Ciocolata Nestle Dessert Blanc- 100 g
Fructe
Mod de preparare:
1-Migdalele macinate se pun intr-o cratita incapatoare (cea in care vom pregati grisul mai apoi), pe foc mic; se amesteca continuu pana se rumenesc.
2-Peste migdalele rumenite se adauga laptele, grisul (tot deodata) si zaharul. Totul pe foc mic, amestecand continuu cu un tel, pana ce incepe sa se ingroase compozitia.
3-Cand este gata, se ia de pe foc si se adauga cacaua. Se omogenizeaza cu telul.
4-Se toarna grisul fierbinte (!!!) intr-un bol clatit cu apa rece (!!!).
5-Se acopera si se lasa la rece. Dupa ce s-a racit, grisul se rastoarna pe un platou (vezi foto).
6-Ciocolata Nestle Dessert Noir se topeste la bain-marie, se lasa putin sa se racoreasca, apoi se toarna peste tortuletul de gris. Se asteapta sa se intareasca putin glazura.
7-Ciocolata Nestle Dessert Blanc se topeste, de asemenea, la bain-marie, se lasa sa se racoreasca putin si se toarna peste primul strat de ciocolata neagra.
8-Tortuletul se decoreaza cu fructele preferate.
! Se serveste la temperatura camerei !