Home Evenimente Cozonacul bunicii (remix)- rețetă premiată

Cozonacul bunicii (remix)- rețetă premiată

by alexandra

Va vine sau nu sa credeti, acesta este un cozonac moldovenesc, framantat nu mai putin de o ora!!!  Si, daca tot l-amframantat o ora, merita sa mai petrec inca una ca sa il impodobesc de primavara, nu?! O astfel de reteta merita si chiar impune sa i te dedici. Va rasplati. Din plin!
💗 Reteta o am, in mare parte, de la bunica mea (cu origini in Iasi ) si este “re-mixata” in stilul meu. Aliati de nadejde mi-au fost:

Ingrediente:
Raftul Bunicii-Faina superioara 000 pentru cozonac – 500 g
Galbenusuri- 5 (la temperatura camerei)
Lapte caldut (cu cat mai multa grasime)- 250 ml
Lapte clocotit- (cu cat mai multa grasime)- 125 ml
Drojdie uscata- 7 g (sau proaspata- 25 g)
Zahar tos- 5 linguri
Vanilie- 2 pliculete
Sare- 1 praf
Ulei de floarea-soarelui- 150 ml + pentru uns forma
Coaja razuita de la 1 lamaie
Ciocolata Nestle Dessert Blanc- 180 g
Cirese confiate-100 g
Fondant + colorant alimentar + creioane decor Dr.Oetker- pentru decor

Mod de preparare:
1-Faina se cerne intr-un bol si se pune intr-un loc cald (in apropierea unei surse de caldura, de exemplu).
2-In cei 125 ml de lapte clocotit se presara 2 linguri din faina cernuta, se amesteca cu telul si se lasa putin la racorit.
3-Drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar si se adauga in amestecul caldut (!) de lapte si faina (de la pasul 2!).
4-In cei 250 ml de lapte caldut se adauga 4 linguri de zahar, vanilia si coaja de lamaie. Se amesteca si se lasa la racorit.
5-Galbenusurile se bat cu 1 praf de sare.
6-In bolul cu faina se adauga: galbenusurile batute, maiaua crescuta, laptele caldut. Se framanta 10-15 minute. Aluatul este foarte moale, nu intrati in panica!😄
7-Se adauga uleiul putin cate putin si se continua framantatul pana se implineste ora…
8-Se lasa la crescut intr-un loc caldut, fara curenti, timp de 1 ora.
9-Ciresele confiate se maruntesc cu cutitul; se pastreaza cateva pe care le vom folosi la decor.
10-Se adauga ciresele in aluat si se mai framanta putin.
11-Se transfera compozitia intr-o forma de briosa mare, unsa bine cu ulei. Se mai lasa la crescut cel mult 10 minute.
12-Se coace in cuptorul preincalzit, la foc mic pentru primele 10 minute, dupa care la foc mediu spre mare, cu usa cuptorului intredeschisa, pana se rumeneste frumos (si trece testul cu scobitoarea).
13-Se lasa la racit in forma, apoi se dichiseste cu ciocolata Nestle Dessert Blanc (topita la bain-marie), ciresele ramase, flori din fondant (facute pe loc…).

Framantati!

Update:

Intre timp, acest cozonac a fost premiat, prin jurizare, la concursul organizat de Raftul Bunicii.
Multumeeeeesc, 
Raftul Bunicii!!! 
Si multumesc mult, buni! Caci, inspiratia a pornit de la reteta bunicii mele din Milcoveni.

Asadar, am avut toate “ingredientele” necesare reusitei! Si am mers la sigur!

You may also like

Leave a Comment