Gogosi uriase, pufoase, parfumate, perfecte! Si, deoarece acest desert ma duce cu gandul la copilarie, am folosit faina de pe Raftul Bunicii. Cum sa nu iasa ceva bun cand framanti sub blanda privire a bunicii?! Gogosile uriase fac fata exigentelor oricarui copil mofturos! Stiu ce spun!
Ingrediente (pentru 18 bucati):
Faina 000- 1 kg (am folosit Raftul Bunicii)
Drojdie proaspata- 80 g
Zahar pudra- 50 g (sau mai mult daca le vreti ceva mai dulci)
Lapte caldut- 500 ml
Oua- 3
Smantana cu cat mai multa grasime- 2 linguri
Zahar vanilat- 4 pliculete
Coaja razuita de la 1 lamaie mare
Sare- 1 praf
Ulei pentru prajit- 400-450 ml
Mod de preparare:
1-Intr-un bol mare se amesteca laptele caldut, zaharul si drojdia sfaramata. Se lasa aproximativ 10 minute.
2-Se adauga zaharul vanilat, coaja de lamaie, smantana si ouale si se omogenizeaza.
3-Se incorporeaza faina si praful de sare si se framanta pana ce aluatul devine elastic. Aluatul va avea o consistenta destul de moale; asa trebuie!
4-Se lasa la dospit 30 de minute, acoperit, la loc caldut, ferit de curenti.
5-Se modeleaza cu mainile gogosi de dimensiuni mari si se pun pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Se lasa la crescut inca 15 minute.
6-Se iau de pe blat cu ajutorul unei palete, cu grija (vezi foto) si se prajesc in mult ulei, pe ambele parti, la foc mic!!!
7-Se scot pe prosoape absorbante, iar cand incep sa se mai raceasca se pudreaza cu zahar. Sau le potrivim o dulceata de casa, gem, Nutella…
Framantati!