Home Frământări dulci Pasca cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac

by alexandra

Nu trebuie sa asteptam perioada Pastilor ca sa pregatim aceasta reteta; in fond, pasca cu aluat de cozonac este chiar cozonacul cu branza dulce! Sursa aici.

Ingrediente:

Aluat:

Faina 000- 500 g
Lapte cald- 250 ml
Zahar- 120 g
Unt topit- 50 g (la temperatura camerei)
Ulei- 50 ml
Galbenusuri- 2 (la temperatura camerei)
Drojdie proaspata- 25 g (sau uscata- 10 g)
Sare- 1 praf
Esenta vanilie- 1/2 lingura
Coaja razuita de la 1 lamaie
Galbenus- pentru uns

Umplutura:

Branza dulce de vaca- 400 g
Stafide- 100 g
Zahar- 3 linguri
Gris- 3 linguri
Zahar vanilat- 2 pliculete
Oua- 2
Esenta vanilie- 1/2 lingura
Coaja razuita de la 1 lamaie


Mod de preparare:


1-Se pregateste maiaua: intr-un bol mic se pune drojdia, putina faina, putin zahar si lapte cald (sa nu fie fierbinte!) cat sa lege compozitia. Se amesteca si se lasa sa creasca 10-15 minute.
2-Zaharul se pune in laptele cald / caldut si se amesteca pana se dizolva.
3-Intr-un bol incapator se cerne faina, se adauga maiaua crescuta, cele 2 galbenusuri, esenta de vanilie, coaja razuita de la 1 lamaie si praful de sare.
4-Se adauga laptele amestecat cu zahar putin cate putin si se framanta aluatul.
5-Dupa ce s-a incorporat tot laptele, se adauga putin cate putin si untul amestecat cu uleiul si se framanta pana ce aluatul devine moale si usor lipicios.
6-Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, intr-un loc ferit de curenti, acoperit.
7-Se pregateste umplutura: se amesteca bine toate ingredientele mentionate.
8-Aluatul crescut se imparte in 2 parti egale si se prelucreaza cu mainile unse cu putin ulei: o parte se pune pe baza formei de copt (tapetata cu hartie de copt), se aplatizeaza cu mainile si se inteapa cu furculita din loc in loc pentru a nu creste prea mult; a doua parte se imparte in bile (mie mi-au iesit 8), care se aseaza deasupra aluatului de la baza, de jur-imprejur, unindu-le sub forma de coroana (vezi foto).
9-In mijloc se pune umplutura cu branza dulce.
10-Aluatul de la suprafata (coroana) se unge cu galbenus de ou,
11-Se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu-minim, pe nivelul de mijloc, pana se rumeneste.

 

 

 

 

 

 

0 comment
0

You may also like

Leave a Comment