De cand l-am vazut pe Simon Hopkinson gatind o superba friptura de ton la TvPaprika, nu mi-a mai iesit din cap! In aceasta perioada, fiind multe zile de dezlegare la peste, ganditi-va sa incercati tonul. Da! Friptura de ton e o revelatie! Unde mai pui ca este gata in cateva minute!?
Ingrediente:
Ton- 2 bucati sau cat aveti (aproximativ 350 g am avut eu)
Ulei- 1 1/2 linguri (preferabil de masline)
Coriandru boabe- 1/2 lingura (zdrobite)
Oregano
Sare
Piper
Boia de ardei dulce
Mod de preparare:
1-Tonul (spalat si uscat cu prosoape de hartie) se unge cu 1 lingura de ulei si se freaca cu amestecul de condimente.
2-Se lasa cateva minute la marinat.
3-Se incinge tigaia cu foarte-foarte putin ulei si se pune tonul (eu l-am lasat cu condimente cu tot). Stati langa tigaie! Cand incepe sa isi schimbe culoarea spre gri in stratul inferior (vezi foto; dureaza cateva secunde, poate 1 minut), se intoarce pe cealalta parte. A se folosi o spatula de bucatarie, deoarece tonul se poate rupe usor la manevrare.
4-Se prajeste dupa aceleasi reguli si pe partea cealalta. Interiorul tonului trebuie sa ramana rosu.
Gata! Serviti cu garnitura preferata. O salata crocanta de cruditati, stropita cu lamaie, merge perfect!
1 comment
[…] a doua oara cand gatesc ton (prima reteta aici), dar de data aceasta l-am pregatit la gratar, marinat in alte combinatii de condimente si cu alte […]