Acum vreo 18 ani am descoperit mancarea asiatica; se intampla in Paris, iar de atunci a ramas in topul preferintelor mele. Si, cu toate ca nu sunt compatibila cu gusturile picante, dar curand am descoperit dulceata de ardei iute de la Bunatati din Totoreni (ii gasiti pe Facebook sub denumirea de Fructe de munte), ingredientul care a echilibrat perfect reteta.
Ingrediente (pentru 4 portii):
Taitei de orez- 2 portii
Broccoli- 1
Morcovi- 1
Ciuperci urechi de lemn- 1/2 cana
Ridichi rosii- 2
Praz- 1/2
Usturoi- 3 catei
Ghimbir- 1 bucata de 2 cm
Ulei- 2 linguri
Dulceata de ardei iute- 1 lingura
Sare
Patrunjel sau coriandru
Apa
Mod de preparare:
1-Taiteii de orez se pun intr-un bol incapator si se acopera cu apa fiarta pentru 10 minute.
2-La fel se procedeaza si cu ciupercile urechi de lemn, se hidrateaza in apa fiarta pentru 15 minute.
3-Capatana de broccoli se desface in buchetele.
4-Morcovii se taie bastonase subtiri.
5-Ridichiile se taie rondele subtiri.
6-Prazul se taie rondele (sau se marunteste).
7-Ghimbirul se da pe razatoare.
8-Usturoiul se zdrobeste cu lama cutitului si se marunteste.
9-Intr-un wok incapator se pune uleiul la incins.
10-Se pun in wok: usturoiul, ghimbirul si prazul pentru 1 minut, amestecand continuu.
11-Buchetelele de broccoli, bastonasele de morcovi, ciupercile si rondelele de ridichi se adauga in wok; se lasa 4-5 minute, amestecand continuu.
12-Se sareaza.
13-Se adauga dulceata de ardei iute si putina apa, cat sa se formeze un sos; se amesteca si se mai lasa cateva secunde pe foc.
14-Se monteaza preparatul: taiteii de orez, legumele si sosul care s-a format in wok; se presara patrunjel sau coriandru.