Nu stiti ce pierdeti daca nu incercati aceasta reteta! Sigur aveti resturi de paine care se tot aduna. Totul e sa nu fie mucegaita, ca in rest se recupereaza; o puteti transforma intr-un pesmet aromatizat, salata panzanella (pe lista de asteptare), budinca aperitiv , sau budinca desert, cum e cea de acum. Un desert superb, asa simt sa ii spun si asa ramane! Si cand ma gandesc ca se folosesc resturi, pur si simplu resturi din frigider, din cutia cu mirodenii, un rest de esenta, o ciocolata neagra pe care toata lumea o ocolea (dupa perioada Sarbatorilor, in care dulciurile au avut locul de onoare la masa, cine sa mai vrea o ciocolata amara, nu?…) si sa nu mai spun de o punga cu resturi de paine. Painea rezista mult daca e pastrata corespunzator, adica in cutia sa speciala si nu in punga de plastic sau in frigider, in mediu umed. Fiind loc de improvizare, iata despre ce este vorba acum:
Ingrediente:
Resturi de paine-280 g
Ciocolata neagra-100 g
Lapte-1l
Oua-2
Zahar-3 linguri cu varf
Zahar vanilat-1 pliculet (8 g)
Fulgi de cocos-2 linguri
Fulgi de migdale-1 lingura
Esenta de rom/vanilie-1 lingura
Mod de preparare:
1-Painea se rupe in bucati cat mai mici.
2-Si ciocolata se rupe in bucati si se adauga la paine.
3-Se toarna laptele si ne asiguram ca toate bucatelele de paine sunt bine imbibate cu lapte.
4-Se adauga toate celelalte ingrediente si se omogenizeaza cu lingura.
5-Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se pune in cuptorul preincalzit, la foc mic, pe nivelul de mijloc. E gata cand compozitia este inchegata.
6-Se lasa sa se raceasca si apoi se portioneaza. Sau nu se mai asteapta si se serveste!
Pe mine m-a surprins placut textura fina a acestei prajituri, asa incat am hotarat sa “o gatesc” putin pentru sedinta foto. Deci, am decupat o bucata din intreg si am aranjat-o in forma de cub cu ajutorul unei prese (vezi foto). Ii puteti adauga smantana sau frisca, fulgi de ciocolata, inghetata etc…pentru ca merita!
Un plus considerabil il aduc fulgii de migdale, mi se pare ingredientul care aduce prajitura la un alt nivel!
1 comment
[…] am promis atunci cand am publicat reteta de budinca din paine, varianta desert (vezi reteta aici), am realizat si varianta aperitiv. Si a iesit buna. Foarte asemanatoare cu checul aperitiv (vezi […]