Am tinut neaparat sa fac o reteta cu bezea si aici am gasit inspiratia potrivita (cu mici modificari pe care mi le asum). Bezeaua mi se pare potrivita iarna mai mult decat oricand, ma duce cu gandul la zapada, straturi de zapada…offf.
Ingrediente:
Biscuiti-250 g
Unt topit-150 g
Galbenusuri-4
Zahar pudra-160 g
Esenta de vanilie-1 lingurita
Amidon Dr.Oetker-3 linguri cu varf
Lapte-450 ml
Gelatina granulata-1 lingura rasa
Branza de vaci-250 g (bine stoarsa)
Piersici din compot- aproape 2 borcane (puteti folosi alte fructe din compot sau proaspete)
Bezea din 4 albusuri +4 linguri de zahar
Zmeura + coaja de limeta – pentru decor
Mod de preparare:
1-Biscuitii se sfarama la robot, apoi se amesteca cu untul topit si se formeaza un fel de aluat cu care se tapeteaza o forma de tort cu inel detasabil, urcand si putin (1-2 cm) pe margini. Se preseaza bine.
2-Forma se da la rece pentru minim 30 minute (la congelator, de preferat).
3-Gelatina se pune la hidratat in 2-3 linguri de apa.
4-Se mixeaza galbenusurile cu zaharul si esenta de vanilie.
5-Se adauga amidonul si se omogenizeaza.
6-Laptele se pune la incalzit, iar cand este fierbinte se toarna incet peste compozitia de galbenusuri, amestecand continuu.
7-Amestecul acesta se transfera intr-un vas si se pune la fiert, la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa, apoi se ia de pe foc.
8-In aceasta crema fierbinte se adauga imediat branza de vaci si se mixeaza bine.
9-Cand crema este omogenizata bine, se adauga gelatina si se amesteca pana la dizolvarea completa.
10-Deasupra blatului de biscuiti intarit se adauga fructele taiate in jumatati.
11-Se toarna crema si se da imediat la rece.
12-Albusurile se bat spuma tare. Se adauga zaharul lingura cu lingura si se mixeaza pana cand se topeste (zaharul se topeste) si se obtine o bezea ferma.
13-Bezeaua se adauga deasupra cremei si se modeleaza “creste” cu lingura.
14-Se caramelizeaza bezeaua cu o torta de flambat sau se lasa tarta 3-4 minute in cuptorul incins, pe treapta superioara a acestuia, pana se coloreaza usor.
15-Tarta se lasa la frigider minim 6 ore, apoi se poate indeparta inelul detasabil.
16-Se decoreaza cu zmeura si coaja de limeta (sau cum gasiti potrivit).
Savurati!