Daca tot a inceput postul si daca tot e vara si avem legume proaspete, am zis sa fie, macar intr-o zi, ghiveciul de post cu mamaliga. Pentru mine, acest fel de mancare e din seria celor care imi amintesc de copilarie, doar ca pe atunci nu il suportam; bine ca lucrurile se mai schimba. Deci, ce aveti prin frigider?
Ingrediente
Ghiveci:
Rosii- 2 (mari)
Ardei galben- 1
Ardei rosu- 1
Ceapa- 2
Frunza dafin- 1
Sare
Piper
Verdeturi
Ulei- 1 lingura
Mamaliga:
Apa- 1l
Sare – 1 lingurita
Faina de malai- 350g
Mod de preparare
1-Rosiile (fara coaja), ardeiul si ceapa se toaca grosier si se pun la calit in wok (sau o cratita traditionala) impreuna cu uleiul si frunza de dafin.
2-Se amesteca din cand in cand si, daca este cazul, se completeaza cu ulei sau apa, astfel incat sa aiba consistenta unui sos in final. Nu prajiti legumele!
3-Sarea, piperul si verdeturile se adauga la sfarsit.
Pentru mamaliga:
1-Intr-o oala se pun la fiert apa, sarea si faina de malai. Da, pun faina de malai de la inceput, nu doar atunci cand incepe sa fiarba apa! Aici cantitatile ingredientelor pot varia, deoarece unii prefera o mamaliga mai moale, altii o fac mai tare, sa se poata felia. Ideea e ca se pun toate ingredientele de la inceput si
2- se omogenizeaza cu telul pe tot parcursul fierberii. Se rastoarna mamaliga intr-un castron al carui interior in prealabil este clatit cu apa si tapetat cu frunze de patrunjel. Bineinteles, toate acestea nu sunt necesare, puteti lasa mamaliga simpla.
Nota! Daca nu pregatiti acest fel de mancare de post, in ghiveci se poate adauga la final un ou, pe care il amestecati cu legumele.